Följ med Maria på en helg i Ushirombo!

Det var dags för mig att åka till Ushirombo, som ligger 5 timmars restid bort ifrån Mwanza. Ushirombo ligger i ett av stiftets fattigaste distrikt. Distriktets prost, Charles Kateman önskade att jag skulle komma dit och titta på deras diakonala arbete och hjälpa dem vidare. Med mig hade jag biskopens chaufför Elia och min medhjälpare, Rubai.

Resan började som sig bör här i Tanzania, med bön om Guds beskydd i den farliga trafiken.
Vi åkte på skumpiga vägar och gled fram via färja på Victoriasjöns vatten. Vissa vägar här är mycket bra och asfalterade, medans andra är håliga,guppiga och där dammet yr så man knappt kan se.
Vi går mot valtider i Tanzania, vilket man inte kan undgå.
Överallt längs vägen hängde flaggor, vilka avslöjade vilket parti människor var anhängare av. De gröna flaggorna står för sittande CCM med kandidat Chama och flaggorna som är vit-röd och blåmålade står för oppositionspartiet med kandidat, Chadema.

Längst fram på färjan syns vår vita jeep, med grillkol på taket.

Längst fram på färjan syns vår vita jeep, med grillkol på taket.


Rubai och jag på en av Victoriasjöns färjor

Rubai och jag på en av Victoriasjöns färjor


Elia susar fram på vägarna

Elia susar fram på vägarna

Väl framme i Ushirombo möttes vi av glada, välkomnande människor. Många vänliga ord, handslag, sång o bön. På kvällen åt vi kvällsmat hemma hos prosten,Kateman. Barnen gömde sig till en början bakom en gardin.Men kunde inte motstå att komma fram när deras pappa satte på teven som gick på solenergi. Det är mycket vanligt i Tanzania att en teve står på och skvalar i ett hörn, medans gästerna äter i soffan. Jag trivs mycket bra med så sköna och avslappnande middagsbjudningar!
Maten består oftast av ris, bönor och köttgrytor. Gott och mättande. Senare önskade vi alla en god natt och gick mätta och glada ut i den vackra afrikanatten. Månen lyser så stor och klar här och stjärnhimlen kommer så nära. Gatorna och husen var små och enkla och utan el.Endast några eldar brann här och där i mörkret.
Rubai och jag delade rum på det lilla hotellet som mest liknade ett vanligt hem. Det är mycket uppmuntrande att dela rum med en afrikansk syster, då mycket av natten tillbringas i tillbedjan. För många afrikaner är bönen lika självklar och viktig som att behöva äta eller sova.

Prosten, Charles Kateman och Diakon, Maria

Prosten, Charles Kateman och Diakon, Maria


Några av regionens evangelister

Några av regionens evangelister

Tidigt nästa morgon efter en kall dusch och chai, började så resan runt till regionens olika kyrkor.I varje kyrka hade prästerna och evangelisterna tagit dit många av de människor som kyrkan försöker hjälpa. Kyrkorna är enkla och alla kyrkoarbetare försöker hjälpa sina medmänniskor med det små resurser som de har. Vi fick predika för människorna i nöd och vi tog tid att be för dem var och en. Kyrkoarbetarna fick dela sin frustration och kamp med oss och vi försökte uppmuntra och ge dem mer kunskap om vad diakoni innebär. Det är underbart att få betjäna både de som kämpar med att hjälpa och som kämpar med att klara av ännu en dag i sin nöd.

Möten med många människor i nöd

Möten med många människor i nöd


DSCN6546
De var äldre och sjuka. Många människor var fast under häxeri, eftersom denna delen av landet är ökänd för detta. Gud berörde och helade människors inre. En äldre man som nästan var döv, fick sin hörsel tillbaka.
Vi träffade många föräldralösa barn och barn med olika funktionshinder som kyrkan har tagit under sina vingar.
DSCN6552DSCN6562DSCN6555barn

På söndagen deltog vi i Gudstjänsterna i Ushirombo. Gudstjänsterna är långa och startar klockan 7 på morgonen. Sedan har man ofta två gudstjänster efter varandra.
DSCN6598DSCN6592

Vid middagstid åkte vi sedan hemåt. Trötta men glada och välsignade efter en härlig helg i Ushirombo.

Trötta men glada!

Trötta men glada!

DSCN6600

Maria

5 reaktion på “Följ med Maria på en helg i Ushirombo!

 1. Carina Arvidsson

  Bwana Yesi asifiwe sana!
  Hej!
  I morgon den 18 oktober kommer jag att dela med mig av detta på gudstjänsten och vi kommer att be för dig, ditt arbete och hela din familj!
  Jag brukar informera om TEE en gång i månaden och nu när Rune kommer hem så hoppas jag förstås på Henrik:))
  Mungu akubariki sana!
  mama mchungaji Carina Arvidsson

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *