Framtidstro bland barnen i Magu

Magu barncenter m Jonas Msya sept 2014 005

Välkommen till Center ELCT i Magu!
Vi möts av över 200 barn som sjunger och dansar. De trycker sig intill vår bil och kikar in i rutorna och upptäcker till sin stora glädje att vi har tagit med våra barn. Det är knappt så att vi kommer ur bilen, förrän projektledaren, Jonas Msuya viftar och ropar till alla barnen att backa. Alla vill bära på Ellinor och känna på våra barns hår eller ta i hand och få möjlighet att öva något engelskt ord. Det är en varm och avslappnad atmosfär som möter oss. Vi märker snabbt att detta är en verklig oas för de 247 barn som så gott som dagligen besöker centret för gemenskap och stöttning.
Det är lördag morgon när vi anländer, vilket betyder heldag på barncentret för personal och alla barnen.
Magu barncenter m Jonas Msya sept 2014 007Projektledare Jonas Msuya med medarbetare. ( Jonas till höger)

Henrik och alla barnen sticker iväg och lirar boll medans Jonas tar mig med till kontoret för att berätta om projektet. De har en ekonomiansvarig, två socialarbetare (varav Jonas är en av dem), en sjuksköterska och många oavlönade från kyrkan som regelbundet hjälper till.”Utan dem skulle inte det här vara möjligt”, menar han. Vi går en sväng och hälsar på församlingsprästen i Yeriko Parish. Alla byggnader för barnen och kyrkans övriga byggnader ligger tillsammans, vilket gör att arbetet med barnen och kyrkans liv smälter samman.
Magu barncenter m Jonas Msya sept 2014 009

De 247 barnen kommer från de allra fattigaste familjerna i Magu. Majoriteten av barnen är föräldralösa. Kyrkans samarbetspartner är Compassion International, vilken har som huvudvision att bekämpa fattigdom genom Jesus. Detta innebär att försöka se till de allra fattigaste barnen och styrka deras självkänsla och ge förutsättningar till barnen att klara sig bra i framtiden. Tiden på centret ägnas till att få hjälp med skolarbete,praktiskt lärande,bibelundervisning,mentorskap, musik och lek, umgänge och mat mm. Mycket av socialarbetarnas tid går åt att besöka barnens hem, för att ge stöttning och vägledning på plats.

Några av barnen lär sig hur man bygger hus.

Några av barnen lär sig hur man bygger hus.

Vi blir så bjudna på mat tillsammans med alla barn och vuxna som hjälper till. Maten tillagas på en stor eldstad av många ”Mamas” som hjälper till på lördagarna. Det smakar gott med ris och sukumawiki. Barnen sjunger för full hals om vår Gud som älskar oss!

Så säger Ellinor och vi andra Hejdå till alla barnen!

Så säger Ellinor och vi andra Hejdå till alla barnen!

Maria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *