I mars var jag och min kollega Lugaganya i Iringa för att se arbetet med TEE. Vi åkte tidigt en måndag morgon. Sent på kvällen var vi framme i Dodoma för att mellanlanda hos Ulf Ekängen. När vi kom dit satt barnen och tittade på Hästmannen (en svensk man som lever enligt gammaldags jordbruk). Min kollega och chauffören satt bara och gapade när de såg hästmannens speciella liv. Vi hade en god stund tillsammans.

Dagen därpå åkte vi ytterligare tre och en halv timma på små serpentin vägar för komma upp till Iringa. När vi kom dit fick vi direkt delta i ett Tee commitée meting vilket gav oss en god inblick i hur TEE fungerar. Vallence Chaula medhjälpare till Rune Person var vår värd. På onsdagen åkte vi till ett bibelstudium för TEE i Pommerini (Pommern) ja det heter så eftersom det en gång var Tyska missionärer i detta området. I samband med II:a världskriget när Tyskarna fick lämna landet togs detta område över av EFS. Besöket var spännande för att vi fick ser hur TEE undervisningen går till men också för att vi fick besöka och se ett stycke missionshistoria. På bilden ser man den tyska kyrkan som sägs vara runt 100 år gammal, utanpå och inuti.

IMG_20100104_103536IMG_20100104_103643

Efter att vi sett den Tyska kyrkan gick vi till en kyrka som Efs missionärer var med och byggde upp på 40 talet. På bilden under står Luganaya och vår chaufför Rarphael framför den nyare kyrkan.

IMG_20100104_103555

Inne i kyrkan hade klassen satt sig i en ring längst fram i kyrkan, typiskt för TEE. En ledare inledde med sång och bön. Sedan ställde han frågor på boken som de just läste. Diskussionen var i full gång. Alla hade någon fundering eller påstående kring boken. Det var spännande att lyssna. Så det är så här det går till tänkte jag. På bilden ser man några av studenterna.

IMG_20100104_122424

På bilden under syns ytterligare en TEE klass vi besökte denna dag.

IMG_20100104_150039

Sista dagen hade vi ett personligt samtal med Vallence Chaula där vi kunde ställa alla frågor vi hade. Både dumma och bra. Så efter två intensiva och mycket innehållsrika dagar bar det av hemåt mot Mwanza. Lugaganya var eld och lågor och såg bara möjligheter med TEE programmet i vårt stift. Själv håller jag med. Sent på fredagen anlände vi trötta men glada till våra hem.

2 reaktion på “Studiebesök i Iringa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *